WOAH Raporu: 2050’ye Kadar Antimikrobiyal Direnç, Gıda Güvenliği ve Sağlık Maliyetlerini Korkutucu Şekilde Artırabilir!
WOAH Raporu: 2050'ye Kadar Antimikrobiyal Direnç, Gıda Güvenliği ve Sağlık Maliyetlerini Korkutucu Şekilde Artırabilir!
Bugüne kadar yapılan en kapsamlı modellemeye göre, süper bakteriler 2050 yılına kadar iki milyardan fazla insanın gıda arz güvenliğini tehlikeye atabilir ve yıllık sağlık harcamalarını 159 milyar ABD doları artırabilir.
2050'ye Doğru Antimikrobiyal Direncin Sağlık ve Gıda Güvenliğine Etkileri
26 Eylül 2024, New York – Antimikrobiyal direncin insanlar, hayvanlar ve ekonomi üzerindeki etkisini ölçmek üzere 200’den fazla ülkeden elde edilen veriler, ilaç inovasyonuna ve sağlık hizmetleri iyileştirmelerine yatırılan her 1 ABD doları için 28 ABD doları fayda öngörüyor.
Önde gelen sağlık ve kalkınma örgütlerinin birlikte ortaya koydukları analiz, antimikrobiyal direncin insanlar ve gıda üreten hayvanlar üzerindeki ekonomik ve sağlık etkilerini kapsamlı bir şekilde değerlendiren ilk çalışmadır.
Birleşmiş Milletlere göre antimikrobiyal direnç, insanlığın karşı karşıya olduğu en büyük 10 küresel sağlık tehdidinden biridir ve antibiyotiklerle artık tedavi edilemeyen “süper bakteriler”in de artışına yol açmıştır.
Dünya Hayvan Sağlığı Örgütü’nün (WOAH) öncülüğünde hazırlanan EcoAMR (İnsan ve Gıda Üreten Hayvanlarda Antimikrobiyal Direncin Sağlık ve Ekonomik Etkileri) serisinde, antimikrobiyal dirence bağlı ölüm oranı, sağlık hizmetleri maliyetleri, gıda arz güvenliği ve küresel ekonomi üzerindeki etkisi tahmin edilmek üzere 204 ülke ve 621 yerel yönetimden alınan son veriler kullanıldı.
Modelleme, aksiyon alınmadığı takdirde ilaç direncinin 2050 yılına kadar yıllık küresel Gayrı Safi Yurtiçi Hasılada 1,7 trilyon ABD dolarına kadar kayba yol açabileceğini, dirençli patojenlerin hayvancılıktan insanlara yayılmasının ise 5,2 trilyon ABD dolarına kadar maliyete yol açabileceğini gösteriyor. Araştırmaya göre antimikrobiyal direnç, 746 milyon kişinin tüketim ihtiyacına eşdeğer hayvansal üretim kayıplarına yol açabilir.
Araştırma hayvanlarda antimikrobiyal kullanımında küresel ölçekte yüzde 30’luk bir azalma sağlanmasının, 2025-2050 yılları arasında küresel Gayrı Safi Yurtiçi Hasılada kümülatif olarak 120 milyar ABD doları artışa yol açabileceğini gösteriyor.
Sağlık Ölçümleri ve Değerlendirme Enstitüsü (IHME) Direktörü Dr. Christopher J.L. Murray, “Bu veriler antimikrobiyal dirençle mücadele için kapsamlı çözümlerin hızlandırılması ihtiyacını vurguluyor” dedi. “İnsan, bitki ve hayvan sektörlerini kapsayan bir ‘Tek Sağlık’ yaklaşımına ve ulusal ve küresel düzeylerde iş birliği yapmak üzere özel ve kamu sektörlerinin bir araya getirilmesine ihtiyaç var.”
EcoAMR serisi, 2050 yılına kadar yaklaşık 39 milyon kişinin, özellikle yaşlılar ve düşük ve orta gelirli ülkelerdekiler olmak üzere, antimikrobiyal direnç nedeniyle ölebileceğini tahmin ediyor. Bu çalışma, yakın zamanda yayınlanan Küresel Antimikrobiyal Direnç Araştırması (GRAM) projesinin sonuçlarıyla tutarlıdır.