Dünya Aşı Haftası – Sağlıklı Bir Hayatın Anahtarı: Aşı
Her yıl 24-30 Nisan haftasında kutlanan “Dünya Aşı Haftası”nın amacı, aşının koruyuculuğuna dikkat çekmek ve koruyucu aşılamayı teşvik etmektir.
Her canlının sağlıklı bir hayat yaşamasının anahtarı olan aşı, canlıları hastalıklara karşı korumanın en etkili yöntemlerden birisidir.
Aşının Kısa Tarihçesi
Aşı, insanlık tarihi boyunca salgına ve ölümlere yol açan birçok hastalığın önüne geçmiştir.
1796 yılında Edward Jenner’in çiçek aşısını bulmasıyla başlayan aşı serüveni, tıp tarihinin küresel başarılarından birisidir. Özellikle 1924-1944 yılları arasında salgına yol açan çiçek hastalığı, aşılama çalışmaları sayesinde 1977 yılında eradike edilmiştir.
Aşı ve Aşılamanın Önemi
Aşı, tıp tarihindeki en önemli küresel başarılardan birisidir. Tüm dünyada yapılan aşı çalışmaları ve aşılama uygulamaları sayesinde geçmişte birçok salgının ve ölüme yol açan hastalıkların önüne geçilmiştir.
Aşı ve aşılamanın temeli, her yaştan insanda ve hayvanda bağışıklık meydana getirerek görülebilecek hastalıkların önüne geçmektir. Koruyucu aşı uygulamaları, insanların ve hayvanların sağlığını korumakla birlikte salgın hastalıklarla mücadelede maliyet ve güvenilirlik açısından en önemli uygulamalardan birisidir.
Tek Sağlık: Tüm Canlılar İçin Aşı, Herkes İçin Uzun Yaşam
Zoonotik hastalıkların halk sağlığı üzerindeki yıkıcı etkilerini azaltmak için bu noktada veteriner ve beşerî hekimliğin ortak bir paydada çalışması gerekiyor.
Hayvanların salgın hastalıklara karşı korunması ve refahının sağlanması aynı zamanda halk sağlığının korunmasında büyük önem taşıyor.
Koruyucu aşılama yapılmış sağlıklı çiftlik hayvanları, güvenli gıda eldesinde zincirin ilk halkasını oluştururken aynı şekilde aşılanmış pet hayvanları da yakın temasta olduğu insanların sağlığı için güven teşkil eder. Veteriner aşılamaları, hastalıklara karşı oluşturulan tüm sağlık planlamalarının ayrılmaz bir parçası olarak “Tek Sağlık” için önemli bir rol üstleniyor.
Dünya Aşı Haftası kutlu olsun…