Verimliliğin Peşinde! Defne Tarım İşletmesi Röportajı

Verimliliğin Peşinde Röportaj Serisi:
Defne Tarım İşletmesi
Defne Tarım ile geleceğin hayvancılığı güvencedeTürkiye’de hayvancılık sektörünün önemli oyuncularından
biri olan Defne Tarım, modern tarım teknikleri ve sürdürülebilir
bir işletme anlayışı ile sektörde emin adımlarla ilerliyor.
biri olan Defne Tarım, modern tarım teknikleri ve sürdürülebilir
bir işletme anlayışı ile sektörde emin adımlarla ilerliyor.
Dollvet sponsorluğunda yürüttüğümüz ‘Verimliliğin Peşinde’ projesi kapsamında bu sayıda Defne Tarım İşletme Müdürü Veteriner Hekim Alim Daşkaya sektördeki 20 yılı aşkın sürede edindiği tecrübeleri bizlerle paylaştı.
Tarım ve hayvancılık sektörü, son yıllarda teknolojinin etkisiyle büyük bir dönüşüm geçiriyor. Bu dönüşüm sürecinde, sektörde varlığını koruyup başarıya ulaşmak, yalnızca modern tarım tekniklerini uygulamakla değil, aynı zamanda sürdürülebilir bir işletme anlayışı geliştirmekle mümkün. Türkiye’de hayvancılık sektörünün önemli oyuncularından biri olan Defne Tarım, sektörde emin adımlarla ilerliyor. Bu başarının ardındaki isimlerden biri olan Alim Daşkaya liderliğindeki işletme, hem robotik sağım teknolojilerine geçişle verimliliği artırıyor hem de sürdürülebilir hayvancılık anlayışıyla sektöre yön veriyor.
Alim Daşkaya ile gerçekleştirdiğimiz bu röportajda, Defne Tarım’ın gelişim sürecine yakından baktık. Hayvan sayısındaki dalgalanmalar, süt üretimi, hayvancılıkta karşılaşılan zorluklar ve bu zorluklarla nasıl başa çıkıldığını detaylarıyla ele aldık. Daşkaya’nın, kurumsal yönetim anlayışıyla nasıl doğru stratejiler geliştirdiklerini, koruyucu hekimlik uygulamalarının hayvan sağlığına katkılarını ve gelecekteki projelerini konuştuk. Daşkaya, Defne Tarım’ın başarısının arkasında yatan ekip çalışmasının önemine ve teknolojik yatırımların işletmeyi nasıl dönüştürdüğüne dair önemli ipuçları veriyor.
Defne Tarım’da yöneticilik yapıyorsunuz.
Kaç yıldır bu görevi yürütüyorsunuz?
Alim Daşkaya: Geçen şubat ayında 20 yılı doldurduk.
20 yıllık bu süreçte, Defne Tarımın mevcut fiziki durumunu
değerlendirebilir misiniz?Kaç hayvanınız var, ne kadar süt üretiyorsunuz?
Alim Daşkaya: Şu an toplamda 2800 baş hayvanımız var, fakat biraz geriledik. Robot sağıma geçiyoruz, bu VERİMLİLİĞİN PEŞİNDE Defne Tarım ile geleceğin hayvancılığı güvencede Türkiye’de hayvancılık sektörünün önemli oyuncularından biri olan Defne Tarım, modern tarım teknikleri ve sürdürülebilir bir işletme anlayışı ile sektörde emin adımlarla ilerliyor. infovet 14/15 Vet. Hekim Alim Daşkaya Defne Tarım İşletme Müdürü nedenle ahırları inşaat için boşaltmak zorunda kaldık. Bu yüzden hayvan sayımız düşük. Ayrıca erkek buzağı satışına başladık ve yoğun kesim erkek hayvan besisi yapıyoruz. Kendi erkek hayvanlarımızı kestik, bu da sayının düşmesine etki etti. Şu anda yaklaşık olarak 950 sağmal inekte 30 ton civarında süt üretiyoruz.


İşletme, salgınlarla mücadele etti mi? Yaşadıysanız bu salgınları nasıl atlattınız?
Alim Daşkaya: Ciddi bir salgın yaşamadık. Konumumuz gereği biraz daha korunaklı bir bölgedeyiz. İki tepe arasında, havalandırması olan bir yerdeyiz. Salgın denebilecek bir şey yaşamadık ama dönemsel sıkıntılarımız oluyor. Kışın buzağı sıkıntıları, yazın ise sıcaklık stresi gibi problemler yaşıyoruz. Sorunların kaynağına inerek çözüm bulmaya çalışıyoruz.
Sağlık bölümünde koruyucu hekimlik neden bu kadar önemli? Aşılama prosedürleri hakkında neler yapıyorsunuz?
Alim Daşkaya: Aşılama programları, işletmenin güvenliği için önemli. Az önce de bahsettiğim gibi, personel kaynaklı hatalar ya da hava şartları gibi faktörler yüzünden aksamalar olabilir. Aşılama, bu tür aksamalara karşı alınan bir emniyet tedbiridir. Entansif hayvancılıkta aşılama artık olmazsa olmaz bir unsur. Biyo güvenlik tedbirleri alarak sorunların önüne geçiyoruz.
İşletme içi toplantılarda teknik ekip, bakıcılar, hekimler ve ziraat mühendisleri ile en çok hangi konulara vurgu yapıyorsunuz?
Alim Daşkaya: İş takibi en önemli konu. Veteriner hekim meslektaşlarım açısından, işletme hekimliği ile klinisyenlik arasındaki fark burada başlıyor. Klinisyenlikte tedaviyi yaparsınız ve takibi genellikle hayvan sahibine bırakırsınız. Ama burada hayvan sahibi de biziz, bu yüzden işin takibini yapmamız gerekiyor. İşletme hekimliğinde hayvanın ve personelin takibi olmazsa olmazdır.

Veteriner hekimlik meslek olarak koruyucu hekimliğe doğru evriliyor mu sizce?
Alim Daşkaya: Zaten evrildi bile. İşletme hekimliğinin büyük kısmını koruyucu hekimlik oluşturuyor. Biz, koruyucu hekimliği tam yapalım ki sonrasında daha az hastalıkla uğraşalım diye uğraşıyoruz.
Defne Tarım’ın sürdürülebilirlik anlamındaki başarısını neye bağlıyorsunuz? Sizler neyi doğru yapıyorsunuz?
Alim Daşkaya: Bu bir ekip işi. Hayvancılık, özellikle süt işletmesi, tek başına yapılabilecek bir iş değil. Patronaj da çok önemli. Türkiye’deki az sayıdaki kurumsal yönetim anlayışına sahip işletmelerden biriyiz. Çok fazla danışmanla çalışmıyoruz. Hata yapıyorsak, sebebini kendimiz bulup düzeltmeye çalışıyoruz. Yönetim anlayışımız bu şekilde.

Bir veteriner tıbbi ürün ya da biyolojik ürünün protokolünüze girmesi için hangi özelliklere sahip olması gerekiyor?
Firma tecrübesi önemli. Üretici firmanın güvenilir olması lazım. Daha önce aşılar konusunda alerji problemleri yaşadık. Bu nedenle firma güvenilirliği ve tecrübesi bizim için kritik.
Defne Tarım’da gelecek projelerinizden bahsedebilir misiniz? Kapasite artışı planlıyor musunuz?
Alim Daşkaya: Şu an robot sağıma geçiyoruz. İki robotumuz var, 10 gün içinde iki tane daha aktif hale gelecek. Kasım ayında dört robot daha gelecek. Bu yılı sekiz robotla kapatacağız, önümüzdeki yıl ise sekiz robot daha alıp merkezi sağımhaneleri tamamen kapatacağız. Kapasite artışı düşünmüyoruz, aksine robota geçmek kapasiteyi düşürmemize sebep olacak. Bölgedeki su, yem ve personel teminindeki sıkıntılar nedeniyle kapasiteyi artırmayı değil, daha çok verimlilik üzerine çalışmayı planlıyoruz.