Düzenli olarak yapılan koruyucu aşılamalarla Agalaksi tehdidinden sürünüzü koruyun!
Halk arasında “Süt Kesen Hastalığı” olarak da bilinen Agalaksi Hastalığı, ülkemizde küçükbaş yetiştiriciliğinde sık görülen ciddi bir sorundur.
Koyun ve keçilerde görülen Agalaksi hastalığından korunmanın en etkili yöntemi aşılamadır. Bağışıklık 15 gün sonra başlayıp 8 aya kadar sürer. Hayvanın hastalığa olan bağışıklığının devamlılığı için aşılama hayatı önem taşımaktadır.
Hastalık belirtisi göstermeyen taşıyıcı hayvanlar sürü sağlığı için ciddi bir risk oluşturmaktadır. Örneğin mikroorganizmalar, kan dolaşımının az olduğu dış kulak kanalı gibi bölgelerde yaşayıp üreyebilmektedir.
Agalaksi mikroorganizmaları, göz ve burun akıntıları, süt, dışkı, idrar, eklem sıvıları, ürogenital sistem enfeksiyonu olan erkek hayvanlar yoluyla yayılır. Ayrıca hastalık ilkbaharda kuzuların doğumuyla birlikte laktasyondaki koyunlarda ani yayılım gösterir.
Burada sütü sağan kişilere önemli bir rol düşüyor. Çünkü hijyene dikkat edilmediği taktirde kontamine olmuş eller veya sağım ekipmanları vasıtasıyla meme başı enfekte olabiliyor. Bu da kontamine süt veya kolostrum yeni doğan hayvanların enfekte olmasına sebep olmaktadır.
Ülkemizde sık görülen agalaksi hastalığın sebebi M. agalactaie adlı bakteridir. Mastitis, artritis, göz problemleri ve gebe hayvanlarda yavru atma gibi belirtiler ile sık karşılaşılmaktadır.
Bakteriler tarafından üretilen toksinler, yüksek ateşe ve iştah kaybına yol açar. Enfekte olan hayvan iyileşse dahi immun sistemi zayıfladığı için iştahsızlık ve halsizliğe bağlı zayıflamalar görülür.
Bulaşıcı Agalaksi’nin ana hedef organı meme bezidir. Salgılanan süt, renksiz ve granüler hale gelebilir. Oluşan süt granülleri meme kanalını tıkayabilir. Meme dokusunda sıcaklık, şişkinlik ve hassasiyet görülür. Hastalığın ilerleyen aşamalarında ise fibrozis nedeniyle meme atrofileri gözlemlenir.
Hasta hayvanın meme dokusuna yerleşen Agalaksi mikroorganizmaları süt salgısı ile bulaştığı için sağılan süt tüketilmemeli ve etrafa dökülmemelidir. Sütün herhangi bir yere bulaşması durumunda hızlı bir şekilde dezenfeksiyon veya imha işlemi yapılmalıdır.
Düzenli olarak yapılan koruyucu aşılamalarla Agalaksi tehdidinden sürünüzü koruyun! Detaylı bilgi için aşağıdaki butona tıklayın
Tıklayın